Activiteiten

Titel:
Elfnovemberlezing door Philipp Blom en concert van Het Collectief
Wanneer:
10/11/2015

Omschrijving

 

Uitnodiging

 

Sinds de 90e verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog in 2008, nodigen het Vlaams Vredesinstituut, het Vredesfonds van de Stad Ieper en het In Flanders Fields Museum een spraakmakende persoonlijkheid uit die de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen actualiseert vanuit zijn eigen betrokkenheid en kennis.

Eerder spraken onder andere Robert Fisk, Erwin Mortier, Lakhdar Brahimi, Margaret MacMillan en Jan Terlouw hun visie op herdenking, oorlog en vrede uit aan de vooravond van Wapenstilstand. Dit jaar is Philipp Blom op de uitnodiging ingegaan om in Ieper stil te staan bij het einde van de Grooten Oorlog.

 

De Duitser Philipp Blom is historicus, journalist en schrijver. Hij is de auteur van onder meer het spraakmakende 'De duizelingwekkende jaren: Europa 1900-1914' over de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog en 'Alleen de wolken' over het interbellum. Als Europese publieke intellectueel houdt hij vanuit historisch perspectief een vinger aan de pols van de actuele ontwikkelingen op ons continent. Die ontwikkelingen, die de vrede in Europa onder druk zetten, alsook de impact van technologische innovaties op oorlog en vrede, zullen de rode draad vormen van zijn Elfnovemberlezing.

 

De Elfnovemberlezing wordt afgesloten met een muzikaal luik door het kamermuziekensemble Het Collectief.  (zie: http://www.hetcollectief.be/ )

 

De lezing vindt plaats op 10 november 2015 om 20.45uur in Het Perron (Fochlaan 1) in Ieper. Gratis deelname mits reservatie.

De lezing start om 20.45u om mensen de kans te geven de Last Post plechtigheid bij te wonen onder de Menenpoort om 20.00u.

 

Reservatie en info:

Kenniscentrum, Sint-Maartensplein 3, 8900 Ieper

Tel. 057 239 450, kenniscentrum@ieper.be