Activiteiten

Titel:
Panelgesprek: Hoe de vuurkracht van criminelen en terroristen reduceren?
Wanneer:
04/04/2019

Omschrijving

   

Hoe de vuurkracht van criminelen en terroristen reduceren? De nieuwe EU strategie om de illegale proliferatie van vuurwapens te bestrijden

De illegale proliferatie van vuurwapens is een globale veiligheids-, humanitaire en ontwikkelingsuitdaging. Ze voedt conflicten, ondermijnt de rechtstaat en houdt straffeloosheid in de hand. Daarom zou de strijd tegen de illegale handel van vuurwapens en hun ammunitie hoog op de Europese agenda moeten staan. Als globale producenten en uitvoerders van vuurwapens, moeten de EU en haar lidstaten hun acties en initiatieven coördineren. Zo kunnen ze vermijden dat krachtige wapens in de handen van terroristen en criminelen belanden. 

Dit (Engelstalige) panelgesprek zoomt in op de maatregelen van de EU in de strijd tegen illegale vuurwapens en de proliferatie van kleine en lichte wapens. Die behelzen onder meer de ontwikkeling en promotie van internationale normatieve kaders en de steun van internationale samenwerking. Dr Elke Devroe, directeur van het Vlaams Vredesinstituut, modereert de paneldiscussie met volgende sprekers:

- Dr Sibylle Bauer, Directeur Studies for Armament and Disarmament bij SIPRI, en voorzitter van het EU Non-Proliferation and Disarmament Consortium (EUNPDC) introduceert het thema en EUNPDC.

- Frank Meeussen, Beleidsmedewerker non-proliferatie, ontwapening en wapenexportcontrole bij de Europese Dienst voor Extern Optreden belicht de nieuwe Europese strategie (november 2018) tegen de illegale proliferatie van vuurwapens, kleine en lichte wapens en hun ammunitie.

- Nils Duquet, Senior onderzoeker over de handel in vuurwapens, wapengeweld en de exportcontrole van wapens bij het Vlaams Vredesinstituut stelt een nieuwe paper voor over het Europese beleid inzake vuurwapens en kleine en lichte wapens. Hij analyseert hierbij de acties voorzien in de Europese strategie. 

Datum:

4 april, 12u30-13u30 in het Vlaams parlement, Rik Wouters zaal. Ingang via het bezoekerscentrum in de IJzerenkruisstraat 99.

Deuren openen om 11u45. Er wordt een lunch voorzien. 

Inschrijving:

Schrijf je in vóór 1 april en stuur een mail met je naam, geboortedatum en organisatie naar vredesinstituut@vlaamsparlement.be