Activiteiten

Titel:
Seminar ‘Wapens neer: ontwapening als voorwaarde voor demobilisatie en re-integratie in conflictgebieden’
Wanneer:
29/09/2015

Omschrijving

In 2015 schuift de Vlaamse Vredesweek het thema ‘Kies voor vrede! Ontwapen Oost-Congo’ naar voor . Naar jaarlijkse traditie brengt het Vredesinstituut het thema van de Vredesweek binnen in het Vlaams Parlement, dit keer in de vorm van een seminar over ontwapening als belangrijke stap in elk vredesproces. ‘Disarmament’, ‘demobilization’ en ‘reintegration’ (DDR) worden in dat verband vaak in één adem genoemd. In aanslepende conflicten zoals dat in (Oost-)Congo sneuvelen aanzetten tot vredesakkoorden vaak op een verkeerd gelopen – of niet opgestart – DDR-proces.

Met opnieuw verkiezingen in aantocht in Congo – traditioneel goed voor extra spanningen en geweld, en dus ook voor een bewapeningsdynamiek – wordt op het seminar ‘Wapens neer: ontwapening als voorwaarde voor demobilisatie en re-integratie in conflictgebieden’ het waarom, hoe en wat van ontwapeningsprogramma’s en DDR-processen tegen het licht gehouden. We vertrekken daarbij vanuit algemeen en internationaal perspectief, om daarna ook de algemene inzichten te toetsen aan de situatie in Oost-Congo. Onder meer volgende vragen komen aan bod: Wat is het belang van ontwapening en DDR-processen in de hele keten van peacebuilding? Hoe verloopt een dergelijk ontwapenings- en DDR-proces? Zijn er goede praktijken/succesverhalen? Wat zijn de grote stuikelblokken? En wat is de rol van lokale actoren/overheden versus die van derde landen en internationale organisaties bij ontwapendynamieken op het terrein?

 

Plaats & tijd

29 september 2015, 12-14u – Vlaams Parlement

Gelieve u vanaf 11.45u aan te melden aan de ontvangstbalie aan de Hertogsstraat 6, 1000 Brussel (hoofdingang Vlaams Parlement).

 

 

Programma

12.00u-12.30u: ontvangst met broodjeslunch (in de ‘Zuilenzaal’)

 

12.30-14.00u: Seminar in commissiezaal 

  • Welkom en introductie door Tomas Baum, directeur van het Vlaams Vredesinstituut
  • De UN en ontwapenings- en DDR programma’s – Rory Keane, hoofd van United Nations Liaison Office for Peace and Security
  • De EU en ontwapenings- en DDR programma’s – Gianmarco Scuppa, Division for Conflict Prevention, Peace Building and Mediation Instruments, European External Action Service
  • Lokale mogelijkheden en barrières voor ontwapening en DDR-processen in Oost-Congo: reflectie vanuit lokaal perspectief – Judith Verweijen, Nordic Africa Institute, Uppsala, Sweden & Conflict Research Group (Universiteit Gent)
  • Rondetafel
  • Conclusies door Sabine de Bethune, Vlaams Volksvertegenwoordiger

De werktaal tijdens het seminar is Engels

 

Inschrijven

Deelname is gratis, maar inschrijven vóór 28 september noodzakelijk via onderstaande module:

Schrijf je nu in