Dr. Maarten Van Alstein

Dr. Maarten Van Alstein

Dr. Maarten Van Alstein

Senior onderzoeker

Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel
E-mail: maarten.vanalstein@vlaamsparlement.be
T +32 (0)2 552 4597 | F +32 (0)2 552 4408

Maarten Van Alstein (°1978) studeerde Geschiedenis aan de Universiteiten van Antwerpen en Gent, Rechten (kandidaturen) aan de Universiteit Antwerpen en Internationale Politiek aan de Universiteiten van Antwerpen en Bologna. 

In 2009 promoveerde hij aan de Universiteit van Antwerpen met een proefschrift over de Belgische diplomatie en het ontstaan van de Koude Oorlog.  Sinds mei 2010 werkt hij als onderzoeker bij het Vredesinstituut.

Binnen het programma ‘Conflict & Geweld in de Samenleving' verricht hij onderzoek naar vredesopvoeding, omgaan met controverse en polarisatie in de klas, herdenkingspolitiek en herinneringseducatie. Binnen het programma ‘Wapenhandel en -gebruik' deed hij de afgelopen jaren ook onderzoek naar de handel en het gebruik van vuurwapens.

In het academiejaar 2017-2018 was hij als gastdocent verbonden aan het departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, waar hij een onderzoeksseminarie gaf over de politieke klas in tijden van superdiversiteit en polarisatie.

Hij is lid van het redactiecomité van het tijdschrift Getuigen tussen geschiedenis en herinnering van de Auschwitz Stichting en van Streven. Cultureel en maatschappelijk maandblad.

Download CV (pdf)

Connect on Academia.edu

Connect on LinkedIn

Selecte bibliografie

  • M. Van Alstein (2018), Omgaan met controverse en polarisatie in de klas, Kalmthout: Pelckmans Pro.
  • M. Verplancke, A. Dejaeghere, S. Schepers & M. Van Alstein (red.) (2017), Vroeger gaat niet over. Herinneringseducatie als pedagogische praktijk, LannooCampus.
  • M. Van Alstein (2016), De IJzertoren als memoriaal van de Vlaamse ontvoogding en vrede, Brussel: Vlaams Vredesinstituut.
  • N. Duquet & M. Van Alstein (2015), Firearms and Violent Deaths in Europe. An Exploratory Analysis of the Linkages Between Gun Ownership, Firearms Legislation and Violent Death, Brussels: Flemish Peace Institute.
  • M. Van Alstein (2014), ‘Memories of War & Peace in Flanders Fields: The Great War Centenary and the Memory Boom’, in European Review of International Studies, 1(2), p. 31-49.
  • G. Nath & M. Van Alstein (2012), 14-18 van dichtbij. Inspiratiegids voor lokale projecten over de Grote Oorlog, Leuven & Den Haag: Acco.
  • M. Van Alstein (2011), Honderd jaar Eerste Wereldoorlog in het teken van vrede, Brussel: Vlaams Vredesinstituut.
  • N. Duquet & M. Van Alstein (2011), Vuurwapens. Handel, bezit en gebruik, Leuven & Den Haag: Acco.