Vuurwapens

De aandacht voor vuurwapens is de laatste decennia sterk toegenomen. Daarbij gaat het niet alleen over de handel van kleine en lichte wapens naar conflictgebieden, ook de kwestie van het bezit en het gebruik van vuurwapens door burgers is in veel landen aan de orde van de dag. Door criminaliteit, incidenten en gewapend geweld zijn vuurwapens omstreden, maar ze betekenen voor veel mensen ook een hobby, een waardevol object of een vorm van bescherming.

België is op het vlak van vuurwapens een bijzonder land. Het legale wapenbezit in België is in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland nogal omvangrijk. Ook het historisch grote economische belang van de wapensector duidt er op dat vuurwapens een bijzondere plaats innemen in België. Ons land is traditioneel een grote producent van vuurwapens en behoort tot de wereldwijde top van vuurwapenexporteurs. Het zwaartepunt van de Belgische vuurwapenfabricage ligt bij de Fabriques Nationales van Herstal. De economische impact van vuurwapens omvat echter meer dan alleen de productie van vuurwapens, ook de schietsport en de jacht zijn in dat verband belangrijk

Bij controle op vuurwapens komen verschillende overheden kijken. De wapenwet die bezit en gebruik regelt is federaal, maar de controle op in- en uitvoer ervan is gewestelijk, alsook de regeling rond jagen en sportschieten. Het Vredesinstituut volgt de vuurwapenthematiek in al zijn aspecten, onder meer het binnenlandse juridische kader, cijfers over bezit en gebruik, de in- en uitvoer van vuurwapens en de impact van kleine en lichte wapens op samenlevingen.

Het boek 'Vuurwapens: handel, bezit en gebruik' is verschenen bij Uitgeverij Acco en beschikbaar in de boekhandel. Klik hier om het boek aan te kopen op de website van Uitgeverij Acco of lees hier een hoofdstuk online

Voor publicaties van het Vredesinstituut in externe journals over de illegale handel en verspreiding van vuurwapens, klik hier.

Docuclips

  • Embedded thumbnail for Vuurwapens en vuurwapendoden in de EU
    Vuurwapens en vuurwapendoden in de EU
  • Embedded thumbnail for Vuurwapens: handel, bezit en gebruik
    Vuurwapens: handel, bezit en gebruik

Factsheets

Publicaties

Overzicht van alle publicaties